EU Logo

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Inkubator kreativnih industrija bit će orijentiran inovacijama, kreativnom i IT sektoru

Novosti slika
Datum objave:

02.01.2018.

Ukupna vrijednost projekta je 13.409.103,25 kuna, za koji je odobreno stopostotno financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Grad Koprivnica kao prijavitelj te Koprivnički poduzetnik d.o.o. kao projektni partner su početnom konferencijom održanom na Kampusu obilježili početak provedbe projekta „Izgradnja inkubatora kreativnih industrija“. Zgrada Inkubatora kreativnih industrija prostirat će se na 1441,44 m2 te će osigurati 19 funkcionalno-prostornih jedinica za 40 poduzeća. Poduzetnici koji se bave kreativnim industrijama će imati pristup modernoj tehničkoj opremi i softverima koji će osiguravati kvalitetne uvjete za rad.

Inkubator će pružati i opciju spajanja ureda s otvorenim prostorima, uz subvencionirane cijene, što će poduzetnicima stvoriti povoljnije uvjete za pokretanje poslovanja. Kako bi korisnici Inkubatora mogli koristiti što kvalitetniji spektar usluga, bit će izrađeni kurikulum za provedbu IT edukacija s primjenom u kreativnim industrijama te kurikulum za provedbu akceleratorskog programa. Poduzeća koja se isključivo bave product dizajnom moći će izraditi prototip svog proizvoda kroz 3D modeliranje uz mogućnost vizualizacije 3D modela te izradu probnih primjeraka i dijelova za kompleksnije objekte koji imaju pokretni mehanizam. Kroz CRM sustav praćenja, u Inkubatoru će se pratiti poslovanje i rad svih korisnika, što će omogućiti da poduzeća budu što bolje iskoordinirana i međusobno povezana.

Budući inkubator namijenjen je industriji čije aktivnosti se baziraju na individualnoj kreativnosti, vještini i talentu te koje imaju potencijal za kreiranje radnih mjesta kroz korištenje intelektualnog vlasništva.” – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice.

Na ovaj projekt potaknula nas je situacija potpuno popunjenog prostora sadašnjeg inkubatora, što znači 25 poduzetnika u inkubatoru i još 30 poduzetnika registriranih na našoj adresi takozvani virtualni ured, te sve češći upiti mladih ljudi da žele realizirati svoju ideju ili jednostavno okušati se u poduzetništvu. Naši planovi za razvoj poduzetništva u Koprivnici sigurno neće ovim projektom završiti jer upravo s ovim projektom tek smo započeli ciklus razvoja što programa, poticaja, mjera, nove infrastrukture (malih proizvodnih prostora, modularnog skladišta za MSP, Leteće tehnološke kuhinje („Flying kitchen“), te razvoj ICT-a.” – istaknula je Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika d.o.o.

Projekt izgradnje Inkubatora kreativnih industrija od iznimnog je značaja za hrvatsko gospodarstvo. Pružit će mogućnost novim poduzetnicima, start upovima, kao i onima kojima je potrebna dodatna podrška, za razvoj inovativnih proizvoda te za njihovo predstavljanje na tržištu. Ovo je također mjesto na kojemu će poduzetnici moći učiti jedni od drugih, putem dodatnih edukacija i savjetovanja, međusobno se povezati i razmjenjivati ideje pa i tako unaprijediti svoj rast i razvoj. Vjerujemo da će odobren novac biti uspješno uložen.” – rekla je pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Kulakovski Kramarić.

Krajnji cilj je osigurati konkurentsku prednost postojećim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima iz sfere kreativnih industrija kroz infrastrukturu i programe fokusirane na rast i razvoj. Svi poduzetnici iz kreativnog sektora koji se odluče na korištenje inkubiranog prostora ili na mentorstvo kroz spomenute programe će u konačnici moći ostvariti bolji tržišni plasman i olakšano poslovanje, te tako unaprijediti poslovnu aktivnost na lokalnoj razini.

EU Logo Europski strukturni fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija Grad Koprivnica Koprivnički poduzetnik